İndirekt İnguinal Herniler
İndirekt kasık fıtıkları (indirekt inguinal herniler) özellikle erkeklerde çok sık görülen kasık fıtıklarıdır. Embriyonal dönemde testisler kenüz karın içindedir ve skrotum adı verilen torbaya inmemişlerdir. Gelişme süresince testisler inguinal kanal adı verilen bir kasık kanalından geçerek skrotum adı verilen torbaya inerler. Bu işten sonra inguinal kanalın kapanması gerekmektedir. Bu kanal geniş kalırsa karın içi yapılar bu kanalın içine girer bu duruma indirekt kasık fıtığı denir!
İndirekt kasık fıtıkları da aynen direkt kasık fıtıkları veya femoral fıtıklarda olduğu gibi açık veya kapalı (Laparoskopik) Ameliyatla tedavi edilebilirler. Kapalı ameliyatlar TEP ve TAPP ameliyatlarıdır, günümüzde en sık kullanılan açık ameliyat ise Lichtenstein ameliyatıdır.
Günümüzde hastanın genel durumu elverdiği ölçüde öncelikle kapalı yani laparoskopik kasık fıtığı ameliyatları tercih edilir, bununla birlikte çok ileri yaştaki hastalara, genel anestezi alamayacak hastalara ve bazı çok büyük kasık fıtığı durumlarında açık ameliyat da güvenle kullanılabilir. Önemli olan hastanın durumuna göre uygun ameliyata karar vermektir.
Direkt İnguinal Herniler
Kasığımızda inguinal kanalımızın hemen yanında orta hata daha yakın bölgede Hasselbach Üçgeni denen bir kas duvar yapısı vardır. İşte bu kas duvar yapısındaki zayıflık sebebiyle buradan dışarıya doğru karın içi yapıların fıtıklaşmasında Direkt Kasık Fıtığı denir.
Aynen indirekt kasık fıtıklarında olduğu gibi direkt fıtıklar da kapalı veya açık yöntemle güvenle tedavi edilebilirler. İster kapalı ister açık yöntem tercih edilsin mutlaka uygun yapıda bir yama ile tedavi edilirler.
Aynen indirekt kasık fıtıklarında olduğu gibi direkt kasık fıtıklarında da birincil tercih edilecek yöntem kapalı kasık fıtığı ameliyatıdır. Direkt kasık fıtığının ve indirekt kasık fıtığının laparoskopik yani kapalı fıtık ameliyatı yöntemiyle tedavisi çok benzerdir. Kapalı yöntemin avantajı iyileşmenin çok hızlı olması, ağrı çok az olması ve nüks oranlarının düşüklüğüdür.
Femoral Herniler
Femoral fıtık dediğimiz hastalık kasık fıtığının kadınlarda çok daha sık görülen özel bir türüdür. Burada karın içi yapıları inguinal kanal denen kanalda değil de, hemen onun altında içinden femoral damarlar denen yapıların geçtiği femoral halkada sıkışır. Femoral herni kadınlarda çok daha fazla görülür, esas bulgusu kasıkta ele gelen şişlik ve ağrıdır, geri itilmesi oldukça zor, sıkışıp dolaşım bozukluğu yapma riski diğer kasık fıtıklarına göre daha yüksektir.
Diğer tüm kasık fıtığı türlerinde olduğu gibi femoral fıtıklar da açık veya kapalı kasık fıtığı ameliyatı yöntemleriyle güvenle tedavi edilebilirler.
Tüm kasık fıtığı türlerinde olduğu gibi hastanın genel durumu elveriyorsa veya teknik olarak mümkünse öncelikle kapalı fıtık ameliyatı tercih edilmelidir, bununla birlikte durumu kapalı ameliyata elvermeyen hastalar güvenle açık ameliyat olabilirler. Açık ameliyatta iyileşme biraz daha yavaş, ağrı ise biraz daha fazla olacaktır.
Sorunuzun yanıtını bulamadıysanız lütfen drselimbirol@gmail.com adresine yazarak bize ulaşın.
Yüzde yüz hepsi olmasa da kasık fıtıklarının çok büyük çoğunluğu kapalı kasık fıtığı ameliyatına (TEP Ameliyatı) ya da diğer deyişle laparoskopik kasık fıtığı ameliyatına uygundur. Özellikle nüks fıtıklar, çift taraflı fıtıklar kapalı ameliyata çok daha uygundur. Yapılan araştırmalarda kapalı fıtık ameliyatında nüks riskinin açık ameliyatlara göre çok daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca gerek 3 minik delikten yapılan TEP Ameliyatında, gerek sadece göbeğin içinden yani tek delikten yapılan ve iz bırakmaması sebebiyle izsiz fıtık ameliyatı olarak adlandırılan SILS TEP Ameliyatında estetik sonuçlar mükemmel olduğundan kapalı fıtık ameliyatları her zaman ilk tercih olmalıdır, özellikle çift taraflı kasık fıtığı olduğunda kapalı ameliyat hastanın çok az izle veya izsiz iyileşmesini sağlayacaktır.
Toplumda rastlanma sıklığı açısında kasık fıtıkları en çok erkeklerde gürülmektedir, bununla beraber daha az oranda da olsa kadınlarda da kasık fıtığı görülür. özellikle Femoral Herni olarak tabir edilen ve kasık fıtığının özel bir türü olan hastalık kadınlarda erkeklere göre daha sık gözlenir. Tüm bu kasık fıtıklarına ister erkekte ister kadında olsun kapalı fıtık ameliyatı olan TEP ameliyatıyla müdahale etmek ve tedavi etmek mümkündür.
Hayır, kasık fıtığı yani inguinal herni ameliyatları korkulması gereken ameliyatlar değildir. İyi bir cerrahi yöntem ve kaliteli mesh yani yama kullanılarak yapılan ameliyatlar hızla hastayı bu şikayetinden kurtaracaktır. Kasık fıtığı ameliyatları açık veya kapalı yolla yani laparoskopik olarak güvenle yapılabilir, ancak ağrı duymak istemeyen, normal günlük ve iş hayatına dönmek isteyen, hareketli ve aktif yaşam süren ve kasığında cerrahi iz kalmasını istemeyen hastalar kapalı fıtık ameliyatı yöntemlerini yani TEP veya SILS TEP (İzsiz Fıtık Ameliyatı) yöntemlerini seçebilirler.
Hekiminizin kullandığı dikiş türüne göre bu değişir, eğer erimeyen türden dikiş ipi kullanılmışsa dikişler ortalama 5-7 gün içinde alınır, eğer vücutta eriyen ip kullanılmışsa dikiş almaya gerek yoktur, özellikle kapalı yani laparoskopik kasık fıtığı ameliyatlarında (kapalı fıtık ameliyatı) eriyen türden dikiş ipleri sıkça kullanıldığından büyük ihtimalle dikiş almaya gerek kalmayacaktır, ancak mutlaka hekiminizle ne tür dikiş materyali kullanacağını ameliyattan önce konuşmanız gerekmektedir.
Hekiminizin kullandığı dikiş türüne göre bu değişir, eğer erimeyen türden dikiş ipi kullanılmışsa dikişler ortalama 5-7 gün içinde alınır, eğer vücutta eriyen ip kullanılmışsa dikiş almaya gerek yoktur, özellikle kapalı yani laparoskopik kasık fıtığı ameliyatlarında (kapalı fıtık ameliyatı) eriyen türden dikiş ipleri sıkça kullanıldığından büyük ihtimalle dikiş almaya gerek kalmayacaktır, ancak mutlaka hekiminizle ne tür dikiş materyali kullanacağını ameliyattan önce konuşmanız gerekmektedir.
Kasık fıtığı ameliyatlarından sonra size hekiminizce su geçirmez bantlar verilecektir, o bantları kullanarak taburcudan hemen sonra banyo yapabilirsiniz, taburcudan 3-4 gün sonraki süre de ise ister kapalı fıtık ameliyatı ister açık ameliyat geçirmiş olun yaralarınızda enfeksiyon olmadığı müddetçe cerrahi dikişleriniz açık şekilde banyo yapabilirsiniz, ancak bu hususta da hekiminizden mutlaka teyit almalısınız
Karın duvarımızın kaslarında oluşan zayıflıklar karnımızın veya kasığımızın belirli yerlerindeki kasların zamanla iyice incelmesine veya yırtılmasına yol açar. Karnımızın içindeki organların, özellikle de barsaklarımızın işte bu kasların çok zayıf olduğu alanlardan karnın dışına doğru yumurta veya misket tarzı şişlikler oluşturmasına yani deyim yerindeyse pörtlemesine fıtık diyoruz.
Genel olarak kasık fıtıkları erkeklerde kadınlara göre çok daha sık görülür. Bunun sebebi erkeklerdeki testislerin gelişimi ile ilgilidir. Embriyo döneminde, bebek anne karnında gelişirken, erkek çocukların testisleri daha karnının içindedir ancak gelişimin doğal süreci olarak karın dışına yani kasıkların dışına doğru göç ederler. İşte testisler aşağıya doğru inerken karın duvarında ilerleyebilmeleri için bir tünel oluşturup içinden ilerlerken bu tünel ve etrafındaki kaslarda da fıtıklaşmaya meydan verebilecek açıklıklar ve kas gevşeklikleri oluştururlar. Yapısal olarak da bu bölgelerdeki kasların daha zayıf olduğu kişilerde, zamanla kabızlığa, kronik öksürüğe veya ağır kaldırmak gibi değişik basın arttırıcı etkilere bağlı kasık fıtıkları gelişebilir.
Fıtık ameliyatının en büyük faydası ise ameliyattan sonra kaslardaki zayıflığın veya yırtığın onarılacak olmasıdır, böylece kasığınızda bir şişlik oluşturan fıtık yumrusu kaybolacak ayrıca fıtık bölgesindeki barsakların fıtık içinde sıkışması önlenerek çok daha ciddi ve tehlikeli problemlerden kurtulmuş olacaksınız.
İzsiz Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı yani SILS ( Single Incsision Laparoscopic Surgery) özel bir tür kapalı fıtık ameliyatıdır. SİLS TEP Ameliyatında göbeğin tam içinden 2 cm lik bir kesi yapılır. Kesi içine SILS Port denilen özel bir alet yerleştirilir. Tüm işlemler aynı kesi içinden bu SILS Port adı verilen aletin içinden yapılır, yine fıtık bölgesine aynı kesi içinden özel bir yama konur. İşlem tek taraflı fıtıklarda ortalama 30-40 dk, iki taraflı fıtıklarda 60 dk kadar sürer. Ameliyat genel anestezi altında yapıldığından ameliyat sırasında hasta ağrı duymaz, ameliyattan sonra ise çok küçük bir kesi yapıldığından çok az ağrı duyulur, taburcu bir gün sonra yapılır. Bu ameliyatın en büyük avantajı hastanın karnında neredeyse hiç ameliyat izi kalmamasıdır. Özellikle dış görünüşüne daha çok önem veren kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir.
Üç delikten yapılan kapalı (laparoskopik) fıtık ameliyatında İzsiz Kasık Fıtığı Ameliyatından farklı olarak göbekteki kesiden hariç 2 tane daha 5 mm lik kesi yapılmaktadır. Bu fazladan 2 adet 5 mm lik kesi haricinde, ameliyat şeklinin İzsiz Fıtık ameliyatından bir farkı yoktur. Üç delikten yapılan kapalı fıtık ameliyatında tüm işlem laparoskopik olarak yani kamera vasıtasıyla ekrandan görerek yapılır, yüksek teknoloji aletleri kullanılır ve fıtık bölgesine içten yama yani mesh konur, tek taraflı fıtıklar 30-40 dk da onarılırken, iki taraflı fıtıklar ortalama 60 dk da opere edilir. İyileşme süreci çok hızlıdır, taburcu ameliyattan 1 gün sonra olur, masa başı iş yapanlar 3-4 gün içinde işlerine dönebilir
Kasık fıtığı karın duvarı kaslarındaki yapısal bozukluğa bağlı olduğu için günümüzdeki tek tedavisi ameliyattır. Kasık fıtığı ameliyatlarında incelmiş veya yırtılmış kaslar yamayla veya yamasız olarak onarılır. Tüm dünyada en sık kullanılan teknik yamalı yani yamalı (mesh) onarımlardır. Herhangi bir ilaçla tedavisi şu an için mümkün değildir.
Kasık fıtıklarında temel olarak iki sebebe bağlı şikayet gelişir.
Birincisi ,fıtık kütlesinin etraftaki sinir, damar veya sperm kanalı gibi dokulara baskı yani kompresyon uygulamasıdır, bu durumda hasta fıtık bölgesinde yanma tarzi ağrılar, uyuşma hisseder, Fıtık kütlesinin daha aşağılara durumda testislerin yanında yani Skrotum adı verilen testis torbasında ciddi bir şişlik ve ağrı hissedebilir. Bunların hepsi hayat kalitesini düşürücü sonuçlar olsa da hayatı tehdit edici değildir.
İkinci durumda ise fıtık bölgeside bir organın ki genellikle de barsağın sıkışmasıdır. Fıtık içinde barsak sıkıştığı zaman barsak içindeki sıvıların akışı duracağı için karında ciddi şişlik ve ağrı gelilşir. Ileriki saatlerde kusma görülebilir, gaz ve dışkı boşaltımı durabilir. Ayrıca fıtık içinde barsak şıkıştığı durumda barsak duvarındaki kan akışı bozulacağından barsakta delinme ve patlama gelişebilir. Böyle patlana barsak içindeki sıvılar karın boşluğıuna dağılma tehlikesi işe karşılaşılabilir. Ayrıca barsakta delinme olmasa bile uzun süre sıkışmış olarak kalan barsakta dolaşım bozulacağından barsak duvarının belli bir kısmı öleceğinden, zamanında müdahale edilmediği taktirde barsağın bir kısmının kesilmesi gerekebilir.
Netice olarak, kasık fıtıkları tedavileri asla ihmal edilmemesi gereken hastalıklardır, erken zamanda tedavileri oldukça kolay ve iyileşme oldukça hızlı olmasına rağmen tedavide geç kalınması durumunda tedavi ve iyileşme zahmetli ve zorlu olacaktır.
Açık ameliyat sonrası oluşan nüks fıtıklar ve çift taraflı fıtıklar için birincil tedavi seçeneği kapalı fıtık ameliyatıdır.
Kasık Fıtığı nedir, nasıl oluşur, kasık fıtığı belirtileri nelerdir? Dr. Selim Birol anlatıyor.
Kasık Fıtığı ameliyat yöntemleri nelerdir? Hangi ameliyat daha iyi? Dr. Selim Birol anlatıyor.
Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki organların, bağırsakların veya dokuların kasık bölgesindeki bir açıklıktan dışarı çıkması sonucu meydana gelen bir durumdur. Bu çıkış, kasık bölgesinde bir şişlik veya kitle şeklinde hissedilebilir. Kasık fıtığı, genellikle erkeklerde görülür, ancak kadınlarda da meydana gelebilir. Kasık fıtığı belirtileri, genellikle ağrı, şişlik veya rahatsızlık hissi ile karakterizedir.
Kasık Fıtığı Kimlerde Görülür?
Kasık fıtığı, erkeklerde daha sık görülür. Bunun nedeni, erkeklerde kasık bölgesindeki kasların ve dokuların daha zayıf olmasıdır. Ayrıca, erkeklerde testislerin kasık bölgesinde olması, kasık fıtığının daha sık görülmesine neden olabilir. Ancak, kadınlarda da kasık fıtığı meydana gelebilir. Özellikle hamile kadınlarda ve doğum yapan kadınlarda kasık fıtığı riski artar. Ayrıca, ağır kaldırma veya aşırı egzersiz yapma da kasık fıtığı riskini artırabilir.
Kasık Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Kasık fıtığı belirtileri, genellikle ağrı, şişlik veya rahatsızlık hissi ile karakterizedir. Şişlik veya kitle genellikle kasık bölgesinde hissedilir ve öksürme veya ağır kaldırma gibi hareketler sırasında artabilir. Ayrıca, kasık bölgesindeki ağrı veya rahatsızlık hissi de meydana gelebilir. Kasık fıtığı olan kişilerde, idrar yaparken veya dışkılama sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi de meydana gelebilir. Bu belirtiler, kasık fıtığı olan kişilerde sıkça görülmektedir.
Kasık Fıtığının Tedavisi
Kasık fıtığının tedavisi, genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi müdahale, kasık bölgesindeki açıklığı kapatmak veya güçlendirmek için yapılan bir işlemdir. Bu işlem genellikle minimal invaziv cerrahi yöntemlerle yapılır ve hastaların çoğu aynı gün taburcu edilebilir. Ancak, cerrahi müdahale öncesinde, kasık fıtığı belirtilerinin hafifletilmesi için ilaç tedavisi veya fizik tedavi uygulanabilir.
Kasık Fıtığı Hakkında SIK SORULAN SORULAR ve cevaplarını okuyun1
Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki organların, bağırsakların veya dokuların kasık bölgesindeki bir açıklıktan dışarı çıkması sonucu meydana gelen bir durumdur. Bu durum, cerrahi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Sadece cerrahi yöntemlerle tedavi edilen kasık fıtıklarının nüks etmesi durumunda, laparoskopik ameliyat (TEP veya TAPP Ameliyatları) çok iyi bir tedavi seçeneğidir.
TEP (Totally Extra Peritoneal hernia surgery) ameliyatı, kasık fıtıklarının tedavisinde kullanılan bir laparoskopik cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, kasık bölgesindeki açıklığın kapatılması için bir kesi yapılmaz. İki veya üç küçük delikten, kasık bölgesindeki açıklık tamir edilir. Bu yöntem, nüks kasık fıtıklarının tedavisinde de kullanılabilir.
Nüks kasık fıtıklarının en iyi tedavi yöntemi, laparoskopik cerrahi yöntemlerdir. Laparoskopik cerrahi yöntemler, daha az invaziv oldukları için, hastanın iyileşme sürecini hızlandırır ve ağrıları en aza indirir. Ayrıca, laparoskopik cerrahi yöntemler, kasık bölgesindeki açıklığın tamir edilmesi için daha doğru bir yöntemdir.
Nüks eden kasık fıtıklarının tedavisi, yeniden laparoskopik cerrahi müdahale gerektirir. Bu yöntem, kasık bölgesindeki açıklığın tamir edilmesi için en etkili yöntemdir. Ancak, nüks eden kasık fıtıklarının tedavisi, tekrar nüks etme olasılığı olabileceğinden, hastaların daha dikkatli olmaları ve yüksek risk faktörlerinden kaçınmaları gerekmektedir.
Sonuç olarak, laparoskopik cerrahi yöntemler, nüks kasık fıtıklarının tedavisinde en etkili yöntemlerdir. TEP Hernioplasty ameliyatı, kasık fıtıklarının tedavisinde kullanılan bir laparoskopik cerrahi yöntemdir ve nüks kasık fıtıklarının tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Ancak, nüks eden kasık fıtıklarının tedavisi, yeniden laparoskopik cerrahi müdahale gerektirdiğinden, hastaların daha dikkatli olmaları ve yüksek risk faktörlerinden kaçınmaları gerekmektedir.
TEP (Totally Extraperitoneal Hernia Surgery) ameliyatı, kasık fıtığı tedavisinde sıklıkla kullanılan bir laparoskopik cerrahi yöntemdir. Bu yöntem, kasık bölgesindeki açıklık için yapılan kesi işlemi gerektirmez ve kasık bölgesindeki açıklığı tamir etmek için minimal invaziv bir yaklaşım sunar.
TEP ameliyatının güvenliği, geleneksel kasık fıtığı ameliyatlarına kıyasla oldukça yüksektir. Yöntem, kasık bölgesindeki açıklığı kapatmak için minimal invaziv bir yaklaşım sunar, bu da enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca, TEP ameliyatı, ameliyat sonrası ağrı ve enfeksiyon oranları açısından diğer geleneksel kasık fıtığı ameliyatlarına göre daha az riskli bir seçenektir.
Ancak, TEP ameliyatı sonrasında kasık fıtığında nüks riski de vardır. Bu risk, ameliyatı yapan cerrahın tecrübesi ve hastanın özellikleri gibi faktörlere bağlı olabilir. Bununla birlikte, TEP ameliyatı sonrasında kasık fıtığının tekrar ortaya çıkması durumu, diğer kasık fıtığı ameliyatlarına göre daha düşük bir oranda meydana gelir.
Enfeksiyon riski açısından, TEP ameliyatı diğer kasık fıtığı ameliyatlarına göre daha az risklidir. Minimal invaziv bir yöntem olduğundan, enfeksiyon riski de daha düşüktür. Bununla birlikte, herhangi bir cerrahi müdahalede olduğu gibi, TEP ameliyatı sonrasında da enfeksiyon riski vardır. Bu nedenle, ameliyat sonrası dönemde hijyen kurallarına dikkat etmek ve cerrahın tavsiyelerine uymak önemlidir.
Sonuç olarak, TEP ameliyatı, kasık fıtığı tedavisi için güvenli ve etkili bir yöntemdir. Minimal invaziv bir yaklaşım sunar ve enfeksiyon riski diğer geleneksel kasık fıtığı ameliyatlarına göre daha düşüktür. Nüks riski diğer ameliyat yöntemlerine göre daha düşüktür ancak herhangi bir cerrahi müdahalede olduğu gibi, ameliyat sonrası takip ve dikkat gerektirir.
© 2021 www.inguinalherni.com - All rights reserved
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.